Česky cs en

 


Jednotlivé metody jsou obecně známé a jejich použití je ryze individuální. Zde je uvádíme jen jako orientační seznam. Ve všech případech je potřeba si věc vyzkoušet. Vyšší teplotu nemusí snášet dobře každý, stejně tak jako konkrétní potravinový doplněk.

 

Klasická sauna a horká koupel - zahřátím organizmu dochází k rozšíření cév a k prokrvení tkání. Teplo urychlí metabolismu a nastartuje vylučování zplodin látkové výměny.

 

V infrasauně dostanete litr tekutiny, obvykle citronové šťávy, kterou během půlhodiny vypijete. Suchý horký vzduch nutí tělo rychle evylučovat pot a průběžně doplňovaná tekutina způsobí, že se během krátké doby v podstatě osprchujete zevnitř.

 

Součástí detoxikace je i užívání potravinových doplňků. Většinou jde o speciiální kombinace bylinných výtažků, které  urychlují metabolismus, vylučování vody a napomáhají detoxikaci jater, důležitého vylučovacího orgánu. Je jich celá řada a volba je vždy individuální.

 

Jednotlivé byliny i koření upravují zažívání a více či méně mohou stimulovat procesy, prospěšné pro organismus. Mnohá koření se zkušenostmi generací stala právě z tohoto důvodu nedílnou součástí jídelníčků různých kultur -  kmín, majoránka, pepř, také kurkuma, zázvor, kardamon. Počítáme je mezi pochutiny, ale při trávení hrají některé z nich velmi důležitou roli. Podobně je to s bylinnými čaji.

 

Očistné jógové techniky jfungují velmi dobře, ale podle praktikujících je sporné se o ně pokoušet svépomocí, bez dohledu cvičitele nebo mistra.  Určitě by se o něco takového neměl pokoušet člověk, který jógu nikdy necvičil. Kromě dechových cvičení, které cíleně procvičují plíce dechové ústrojí, používá jóga i očistné techniky, při nichž sice nenásilnou formou, ale přesto zasahuje do organismu. Jsou to výplachy nosních dutin, žaludku a střev mírně slanou vodou -  takzvané krijá techniky.

 

Jakýkoli způsob pohybu kromě dalších pozitivních účinků napomáhá metabolismu. Při vylučování potu je potřeba tekutiny průběžně doplňovat


 

© 2008 Hydrocolon, Všechna práva vyhrazena | design & realizace FIREMNIWEB.CZ webdesign